30/12/2023

AUTOBLAMAREA. Invata sa fii bun cu tine

Autor: Julia Bueno
Editura Trei
Colectia Psihologia pentru toti
An aparitie : 2023
Editia I
Editia originala: Everyone's a Critic: How we can learn to be kind to ourselves
Traducerea Liana Haidar
ISBN 978-606-40-1999-8
Nr pagini : 256
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 41,65 lei la Editura, 29,34 lei la elefant, 49 lei la libris


Descrierea editurii:

        Critica de sine este un subiect veșnic actual și reprezintă deseori una dintre principalele probleme care îi aduc pe oameni în psihoterapie, deși de puține ori ea este identificată ca atare. Pentru majoritatea clienților ea reprezintă o a doua natură, o obișnuință de care nu sunt conștienți și care se află în spatele trăirilor dificile, mai familiare, cum sunt, de exemplu, anxietatea, depresia, dificultățile legate de relațiile intime, dependențele, tulburările de comportament alimentar, durerea copleșitoare și – adesea sub cea mai agresivă formă a sa – autovătămarea și ideile suicidale. În carte sunt istorisite poveștile de viață a opt clienți, exemple concludente pentru cele mai frecvente motive de autoînvinuire – părinții extrem de severi, bullyingul suferit în copilărie; perfecționismul despotic din cultura noastră occidentală contemporană; perpetuele stereotipuri și prejudecăți legate de gen, rasă și sexualitate; insistenta promovare a natalității de către societatea noastră și devastatoarea natură a suferinței legate de dificultățile procreării; dar și efectele nefaste ale unui tip de gândire religioasă fundamentalistă. Acestea scot în evidență modul în care repetatele critici venite din exterior tind să se ne afecteze pe nesimțite sentimentul propriei valori.

        În următoarele ședințe, am aflat de la Charlotte că tatăl ei o învinuise pentru mult mai multe lucruri decât deteriorarea unei cărți prețioase. Ea se putea aștepta oricând să fie considerată drept cauza proastei dispoziții a tatălui – sigur, era o posibilitate mai mică decât în cazul mamei sau al fratelui său, dar amenințarea plana permanent asupra celor trei. Deși factorii declanșatori ai mâniei părintelui ei o luau de multe ori prin surprindere pe Charlotte, unul dintre motivele predictibile ale acestei furii era acuzația că nu-i acorda tatălui său suficientă atenție în rarele ocazii în care acesta se afla în preajma ei, sau că nu-i acorda o atenție „de calitate". Julia Bueno

        – De când mă știu, mi s-a spus că nu există decât o cale de-a ajunge în rai și, dacă n o urmezi, ești pierdut. Eram o fetiță tare serioasă și credeam tot ce mi se spunea. Am mers la o școală parohială a Bisericii Anglicane, care era totuși o idee mai liberală decât bisericuța noastră, și obișnuiam să mă rog pentru colegele mele care nu-l luau în serios pe Dumnezeu în aceeași măsură ca mine. Eram foarte îngrijorată de soarta lor.
– Pare să fi fost o mare povară pentru o copilă.
– Da, era pur și simplu oribil. Îmi amintesc că eram convinsă că vor merge în iad dacă nu vedeau, ca mine, Lumina. Credeam că eu sunt cea normală, nu ceilalți. Nu aveam voie să mi serbez aniversările ori să invit acasă copii cu care să mă joc, nu primeam jucării drept cadou, nici măcar o coardă de sărit. N-am știut nici ce-i aia băutură carbogazoasă sau ciocolată neagră ‒ până nu m-am măritat! Nu aveam voie să gătesc decât cele mai simple mâncăruri. Julia Bueno

        Julia Bueno practică consiliere și psihoterapie integrativă de mulți ani. Este specializată în psihoterapia persoanelor ce se confruntă cu probleme legate de infertilitate și pierdere de sarcină.

Cuprins:

Nota autoarei  9
Introducere  13

1. Amprentele vieții timpurii  25
2. „Răutăcioșii"  56
3. Dezlegată  89
4. Fii bărbat!  122
5. Când te percepi ca fiind „altfel"  151
6. Nu unu, ci doi sau mai mulți  180
7. Nemărginita bunătate  210

Pentru aprofundarea subiectului  241
Mulțumiri  249
Despre autoare  251
Referințe bibliografice.  253

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu