20/12/2023

FLUX IN ALERGARE. Tehnici de instrospectie pentru o performanta mai buna

Autor: Mihaly Csikszentmihalyi, Philip Latter, Christine Weinkauff Duranso
Editura Pilot Books
An aparitie : 2020
Editia I
Editia originala: Running flow
Traducerea Mihaela Sofonea
ISBN 978-606-94843-8-8
Nr pagini : 256
Format 165 x 235
Pretul la data postarii : 59 lei la Editura, 53,10 lei la elefant, 59 lei la libris


Descrierea editurii:

        Pornind de la cercetările cunoscutului psiholog Mihaly Csikszentmihalyi și adăugând experiența în teoria și practica alergării a jurnalistului Philip Latter și a pshihologului Christine Weinkauff Duranso, Flux în alergare furnizează cunoștințele necesare pentru a înțelege și a descoperi cum se poate atinge ‘fluxul’, acea stare mentală energizantă care ne cuprinde atunci când efectuăm o activitate care ne preocupă intens și în care ne implicăm cu toată ființa.
        Cartea vine în sprijinul celor care practică alergarea, cu explicații ample ale fenomenului, la care se adaugă exerciții menite să stimuleze starea de flux, precum și o serie de mărturii ale unor sportivi de performanță care au experimentat deja aceste trăiri.
        Flux în alergare este deja în multe țări un titlu de referință pentru toți alergătorii care se luptă cu bariere psihologice asociate cu antrenamente și competiții.

        Philip Latter este coautorul cărții faster road racing (human kinetics, 2015), împreună cu dublul olimpic pete pfitzinger. A fost redactor la Running Times și actualmente colaborator al Runner’s World și runnersworld. com Susține regulat prelegeri despre flux în taberele estivale de atletism, aleargă de peste două decenii. Fost antrenor principal de cros la NCAA Division I la Radford University, Latter antrenează atleți la Brevard High School în Blue Ridge Mountains din vestul Carolinei de Nord.

        Christine Weinkauff Duranso este profesor de psihologie la Woodbury University din California, și la California State University, în San Bernardino. Ca doctorand, a studiat la Claremont Graduate University, sub îndrumarea lui Mihaly Csikszentmihalyi și s-a concentrat în cercetările sale asupra rolului fluxului și al mișcării și contribuția acestora la performanța sportivă. Weinkauff Duranso a participat la curse pe diferite distanțe, de la 5K până la maraton și s-a încumetat să pătrundă în lumea triatlonului.

        Mihaly Csikszentmihalyi (n.1934 - d.2021) este un psiholog american originar din Ungaria, una dintre figurile marcante ale curentului "psihologiei pozitive", curent nascut din psihologia umanista a lui Rogers, Malsow s.a.  
Principalele teme care fac obiectul studiilor sale sunt fericirea și creativitatea, dar lucrul care i-a adus celebritatea a fost inventarea conceptului de flux, tratat în nenumărate studii de cercetare și lucrări de specialitate, citate peste tot în lume. Martin Seligman, fostul președinte al Asociației Americane de Psihologie l-a numit pe Csikszentmihalyi cel mai bun cercetător din domeniul psihologiei pozitive din lume. A predat timp de 30 de ani la Universitatea din Chicago, conducand departamentul de psihologie, si apoi la Clermont College din California. 
        Din lucrarile sale traduse la noi:
Munca bine facuta. Cand excelenta si etica isi dau mana (coautor), Sigma 2005
Afaceri bune. Leadership, flux si gandire pozitiva, Curtea Veche 2007
Flux. Psihologia fericirii, Humanitas 2008, Publica 2015
Flux in alergare. Tehnici de instrospectie pentru o performanta mai buna (coautor), Pilot Books 2020
Evolutia sinelui. O psihologie a noului mileniu, Curtea Veche 2021
Creativitate. Rolul fluxului in psihologia descoperirii si a inventarii, Curtea Veche 2023

Cuprins:

Prefaţa  007
Mulţumiri  011

Partea întâi Esenţa fluxului 012 
Capitolul 1 Experienţa fluxului în alergare 013 
Capitolul 2 Cele nouă componente ale fluxului 031 
Capitolul 3 Personalitatea fluxului 060 
Capitolul 4 De ce contează fluxul 079 

Partea a doua Găsirea fluxului 098 
Capitolul 5 Antecedentele fluxului 099 
Capitolul 6 Fluxul în alergarea de zi cu zi 137 
Capitolul 7 Fluxul în competiţie 160 
Capitolul 8 Limitările fluxului 191 
Capitolul 9 Fluxul dincolo de alergare 208 

Glosar 229 
Referinţe 237 
Despre autori 253 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu