Autor: Nikolai Berdiaev
Editura Paideia
Colectia Studii şi eseuri
An aparitie : 2010
Editia I
Traducere dupa: Dialectique existentielle du Divin et de l'humain
Traducerea Stelian Lacatus
ISBN 978-973-596-652-2
Nr pagini : 222
Format 140 x 200
Anticariat
Pretul la data postarii : 26 lei la Editura, 129 lei pe okazii, 28,90 lei la seneca
Descrierea editurii:
Nikolai Berdiaev avea sa-si implineasca destinul in afara Rusiei rosii, dar, inca o data, in prelungirea Rusiei profunde. Si, totodata, deschis la marile experiente si trairi ale veacului, adesea ravasitoare. Asa cum marturisea intr-un Cuvant inainte la incercare de metafizica eshatologica, din 1941, va fi scris aceasta carte „intr-o epoca groaznica“ in care „politica biruise viata spiritului“. La fel si aceasta despre Dialectica existentiala a divinului si umanului, o meditatie grava, traita paroxistic, asupra omului in conditia sa omeneasca, pasagera, intre aici si dincolo, si de aceea tragica. Dar de un tragism metafizic, prin urmare, de neinfrant, dar de asumat, pentru ca numai asumarea era salvatoare.O meditatie grava, traita paroxistic, asupra omului in conditia sa omeneasca, pasagera, intre aici si dincolo, si de aceea tragica. Dar de un tragism metafizic, si prin urmare, de neinfrant, dar de asumat, pentru ca numai asumarea este salvatoare.
Dialectica pe care o vom urmări în această carte nu este o dialectică logică, ci una existențială vitală. Ceea ce caracterizează gândirea autorului nu este orientarea ei escatologică, ci este vorba mai degrabă despre existențialismul subiectului creator. Cartea aceasta nu este nici dogmatică, nici teologică. Filosofia trebuie să se inspire nu numai din cunoașterea științifică, ci și din experiența religioasă.
Cuprins:
Prefata 5
Capitolul I . Meditaţia necucernică. Criza crestinismului. Critica Revelatiei 9
Capitolul II. Dialectica divinului si umanului in gandirea germană. Semnificatia lui Nietzsche. Dialectica trinitarismului 31
Capitolul III. Dezvoltare si noutate 59
Capitolul IV. Frica 69
Capitolul V. Suferinţa 77
Capitolul VI. Răul 96
Capitolul VII. Problema rnetafizică a războiului 108
Capitolul VIII. Despre uman 121
Capitolul XI. Spiritualitatea 140
Capitolul X. Frumuseţea 151
Capitolul XI. Nemurirea 162
Capitolul XII. Mesianisin şi istorie 180
Capitolul XIII. Religia Duhului - Meditaţie cucemică 196
Capitolul XIV Sfârşitul lucrurilor şi noul eon 208
Postfaţă 217
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu