29/10/2022

DULCE-AMAR. Cum ne intregesc intristarea si nazuinta


Autor: Susan Cain
Editura Publica
An aparitie : 2022
Editia I
Editia originala: Bittersweet: How Sorrow and Longing Make Us Whole
Traducerea Dan Crăciun
ISBN 978-606-722-530-3
Nr pagini : 344
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 59 lei la Editura, 56,05 lei la elefant, 59 lei la libris


Descrierea editurii:

„Dulce-amar” înseamnă o înclinație spre stări de dor, de amărăciune și de tristețe, o conștiință acută a trecerii timpului și o bizară bucurie sfredelitoare stârnită de frumusețea lumii. Cartea arată că lumina și întunericul, nașterea și moartea – dulcele și amarul – fac întotdeauna pereche.

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce vă place muzica tristă, dacă vă găsiți tihna sau inspirația într-o zi ploioasă ori dacă reacționați intens în contact cu muzica, arta, natura și frumusețea, atunci vă identificați probabil cu starea sufletească de dulce-amar.

Prin Quiet, Susan Cain a îndemnat insistent societatea noastră să cultive cercul subevaluaților, dar indispensabililor introvertiți dintre noi, prin aceasta dezvăluind o forță nevalorificată, ascunsă în văzul tuturor. Acum ea folosește aceeași combinație de cercetări științifice, expuneri narative și memorii ca să exploreze motivele pentru care trăim experiențele întristării și ale năzuinței și modul în care adoptarea dulce-amarului în centrul vieții este adevărata cale spre creativitate, legătură cu ceilalți și transcendență.

Cain arată cum o stare sufletească dulce-amară este forța tăcută care ne ajută să transcendem suferința noastră personală și colectivă, provocată de o moarte sau de o ruptură, de o dependență vicioasă ori de boală. Dacă nu ne recunoaștem propria suferință, spune ea, putem sfârși prin a o revărsa asupra altora, prin abuz, dominație sau neglijare. Dar, dacă înțelegem că toți oamenii cunosc – sau vor cunoaște – pierderea și suferința, ne putem îndrepta unii către ceilalți. Într-o perioadă de profundă discordie și anxietate personală, Dulce-amar ne apropie în moduri profunde și neașteptate.


Cuprins:

Introducere. Puterea dulce-amarulului 19 

PARTEAI I Intristare si nazuinta

1. La ce slujeşte intristarea? 39 
2. De ce tanjim după iubirea „perfectă" şi neconditionata? (Si ce legatura exista intre aceasta nazuinta si faptul ca iubim cantecele triste, zilele ploioase si chiar divinul?)  63   
3. Este creativitatea asociata cu tristetea, nazuinta si transcendenta?  95
4. Cum ne impacam cu iubirea pierdută? 123 

PARTEA A II-A   Invingatori şi invinsi

5. Cum s-a transformat o natiune intemeiata pe atat de multa suferinta intr-o cultura de zambete obligatorii? 161
6. Cum putem sa transcendem pozitivitatea impusa la locul de munca si in afara lui?183

PARTEA A III-A Mortatitate, efemeritate si jale

7. Ar trebui să incercăm a trăi de-a pururea? 211
8. Ar trebui "sa depasim" jalea si efemeritatea? 229
9. Mostenim suferinta parintilor si stramosilor noştri? Şi, dacă aşa este, o putern transforrna după nişte generatii? 255

Coda. Cum ajungem acasă 285 
Multumiri 299 
Note 307 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu