22/10/2022

SENSIBILITATEA. Modalitatile de receptie senzoriala

Autor: Paul Popescu-Neveanu, Mihai I. Golu

Editura Stiintifica
Colectia Psyché
An aparitie : 1970
Editia I
Nr pagini : 319
Format 150 x 210
Anticariat
Pretul la data postarii : 16 - 30 lei pe okazii, 13,99 lei la targul cartii
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii: (clapeta copertii)

        Relatiile senzoriale au fost si sunt intens cercetate de diverse discpline contingente precum neurofiziologia, psihofiziologia, neurocibernetica si psihologia. Volumul cercetărilor intreprinse in ultimul secol si chiar in ultimul deceniu este impresionant de mare. De aceea, o selectie a datelor informative reunite in cartea de fată se impun cu necesitate. Ceea ce ne-a interesat in mod deosebit a fost prezentarea sistemului unitar al senzorialităţii umane in aşa fel incat să se poată obţine o viziune contemporană asupra aspectelor mai importante pe care le implică el si să se poata desprinde o orientare in aplicaţiunile practice de ordin medical, pedagogic, cibernetic şi ergonomic. 

        Paul Popescu-Neveanu (1926 - 1994)  a studiat psihologia la Braşov şi Bucureşti, şi şi-a luat doctoratul în psihologie la Universitatea din Sankt Petersburg. În anul 1953, devine conferenţiar universitar, iar din 1969, profesor de psihologie la Universitatea Bucureşti. Între anii 1990 şi 1993 a fost şeful Catedrei de psihologie de la Universitatea din Bucureşti si totodata  Directorul Institutului de Psihologie al Academiei Române. Sursa Ed. Trei
        Dintre lucrarile sale
Probleme ale învățării in clasele I-IV, EDP 1969
Personalitatea și cunoașterea ei, Militara 1969
Studii psihologice privind dezvoltarea psihică a a copiilor intre 3 si 17 ani (coautor). EDP 1970
Sensibilitatea. Modalitatile de receptie senzoriala  (coautor), Stiintifica 1970
Introducere în psihologia militară , Editura Militara1970
Omul, fiinta suprema, Militara 1989
Tratat de psihologie generală, 888 pagini, Trei 2013

        Mihai Golu (n. 1934) este Prof. univ. dr., psiholog. Activitatea sa ştiinţifică este orientată în domeniile psihologiei generale, psihologiei cibernetice, psihologiei personalităţii şi neuropsihologiei. Cercetările sale au adus contribuţii originale importante, recunoscute pe
plan naţional şi internaţional, privind abordarea şi interpretarea psihicului şi a diferitelor funcţii şi procese particulare prin folosirea metodologiei ştiinţifice moderne ale ciberneticii, teoriei comunicării şi a informaţiei, ale teoriei generale a sistemelor. Cea mai importantă contribuţie adusă îndomeniul neuropsihiatriei constă în elaborarea conceptului de neuropsihon şi în  formularea principiilor generale ale organizării structurii creierului uman. Sursa
        De acelas autor:
Sensibilitatea. Modalitati de receptie senzoriala (coautor), Stiintifica 1970
Perceptie si activitate, Stiintifica 1971
Introducere in psihologie (coautor), Stiintifica 1972, Paideia 2005
Culoare si comportament (coautor), Scrisul Romanesc 1974
Principii de psihologie ciberneticaEd. Stiintifica si enciclopedica 1975
Tratat de psihofiziologie Vol. 1Ed Academiei RSR 1978
Psihoneurologie (coautor), Ed Academiei RSR 1983
Fundamentele psihologiei, 2 vol, Ed. Fundatiei Romania de Maine 2002
Dinamica personalitatii, Geneze 1993, Paideia 2005
Bazele psihologiei generale, Universitara 2005
Introducere in conflictologie, Ed. Fundatia Romania de Maine 2019
Dialog despre psihic si constiinta, Ed. Fundatia Romania de Maine 2019

Cuprins:

I. PROBLEME GENERALE ALE SENSIBILITĂŢII
1. Geneza si rolul sensibilităţii 8 
2. Criterii de estimare a sensibilităţii 13 
3. Corelate psihofizice ale sensibibtăţii 17 
4. Particularităţile psihofiziologice ale sensibilitătii 25 
5. Timpul de reacţie ca indicator al funcţiei de recepţie 31 
6. Analizatorii ca sistezne cu autoreglare 35 
7. Conţinutul obiectual al senzaţillor 42 
8. Modalităţile de recepţie senzorială şi clasificarea lor 45 

II. SENSIBILITATEA TACTILA 48
1. Consideraţii generale 48 
2. Senzaţiile tactile si complexul senzorial tactilo-kinestezic 58 
3. Formele tactului 61 

III. SENSIBILITATEA TERMICĂ 68 

IV. RECEPŢIA VIZUALĂ 73 
1. Particularităţi structurale si de acţiune ale stimulului specific 73 
2. Structura anatomo-fiziologică a analizatorului vizual 83 
3. Dinamica sensibilităţii luminoase 97 
4. Adaptarea 106 
5. Sensibilitatea cromatică 112 
6. Adaptarea in sfera cromatica 121 
7. Sensibilitatea cromatică periferică 123 
8. Efectul psihofiziologic al culorilor 130 
9. Teoriile recepţiei cromatice 132 

V. RECEPŢIA AUDITIVĂ 138 
1. Natura si structura stimulului acustic 139 
2. Structura aparatului auditiv 144 
3. Particularităţi psihofiziologice ale sensibilităţii auditive. Calităţile senzaţiilor auditive 151 
4. Fenomenul adaptării in sfera sensibilităţii auditive 165 
5. Functiile localizarii spatiale a sunetelor 171
6. Auzul muzical si auzul verbal (receptia muzicii si a limbajului) 172
7. Teoriile receptiei auditive 185

VI. SENSIBILITATEA VIBRATORIE 190

VII. PROPRIORECEPTIA 194
1. Organizarea analizatorului proprioceptiv si kinestezic 195
2. Caracteristicile sensibilitatii proprioceptive si kinestezice 198 
3. Specificitatea gnostica a subsistemelor proprioceptiv somatoestezic si proprioceptiv kinestezic 200

VIII. SENSIBILITATEA ORTO-STATICA SI DE ECHILIBRU 210
1. Organizarea analizatorului vestibular 210
2. Caracteristicile sensibilitatii vestibulare 212

IX. SENSIBILITATEA GUSTATIVA 215
1. Structura analizatorului gustativ 216
2. Mecanismul de functionare al sistemului gustativ 218
3. Calitatile senzatiilor gustative 221
4. Raportul dintre natura senzatiei gustative si structura chimica a substantelor 225
5. Dinamica sensibilitatii gustative 226
6. Influenta excitarii aparatului gustativ asupra starii functionale a organismului 237
7. Teorii asupra receptiei gustative 238

X. SENSIBILITATEA OLFACTIVA  244
1. Structura aparatului olfactiv 245
2. Caracteristicile stimulilor olfactivi; mecanismul producerii exitatiei 247
3. Clasificarea mirosurilor 250
4. Dinamica sensibilitatii olfactive 252
5. Adaptarea sensibilitatii olfactive 256
6. Interactiunea excitatiilor in sfera receptiei olfactive 258
7. Influenta excitarii aparatului olfactiv asupra functiilor organismului 261
8. Teoriile olfactiei 261

XI. INTEROCEPTIA 264
1. Analizatorii interni 267
2. Activitatea reflexa a sistemului visceral 270
3. Senzatiile organice 272

XII. SENSIBILITATEA DUREROASA 279
1. Caracterizare generala 279
2. Formele durerii 281
3. Stimuli "durerosi" si dinamica durerii 285
4. Modificari psihice si somatice 287
5. Insusiri ale senzatiilor dolorifice 293

XIII. PARTICULARITATI DE VARSTA ALE SENSIBILITATII  294

POSTFATA 300
BIBLIOGRAFIE  301

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu