12/03/2023

TIMPUL VIITOR. De ce este utila anxietatea (in ciuda faptului ca e neplacuta)

Autor: Tracy Dennis-Tiwary
Editura Life Style
Colectia Stil de viata
An aparitie : 2023
Editia I
Editia originala: Future Tense: Why Anxiety Is Good for You (Even Though It Feels Bad)
Traducerea Otilia Tudor
ISBN 978-606-789-360-1
Nr pagini : 240
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 41,65 lei la Editura, 49 lei la clb, 49 lei la libris


Descrierea editurii:

        Timpul viitor: un cadru concret pentru a pune sub semnul întrebării tot ceea ce știm despre anxietate și a începe să o considerăm ceea ce a fost dintotdeauna: un dar – și nu un blestem –, o sursă de forță interioară, de bucurie și ingeniozitate.

        Am fost învățați că anxietatea este periculoasă și dăunătoare, și că soluția este să o eradicăm ca pe oricare altă boală – să o prevenim, să o evităm și să o eliminăm cu orice preț. O treime dintre noi ne vom lupta cu diferite tulburări de anxietate pe parcursul vieții, iar cifrele continuă să crească exponențial atât în rândul copiilor, cât și al adulților. Pentru că povestea despre anxietatea ca boală este falsă – și ne provoacă suferință.
        În această reinterpretare radicală, Dr. Tracy Dennis-Tiwary demonstrează că anxietatea este un avantaj evolutiv care ne protejează și ne întărește forțele creatoare și productive. Deși este strâns legată de stres și frică, ea este valoroasă: ne permite să ne imaginăm viitorul incert și ne constrânge să îl facem mai bun. Din acest motiv, anxietatea este inextricabil legată de speranță.
Combinând ultimele cercetări din psihologie și neuroștiințe, inclusiv propriile studii, cu relatări din lumea reală și experiențe proprii, autoarea își învață cititorii cum să tolereze disconfortul creat de anxietate și să o folosească drept un instrument, în loc să se teamă și să se ferească de ea.
        Timpul viitor ne va învăța nu cum să învingem anxietatea, ci cum să o gestionăm și să o punem la treabă.

        Dr. Tracy Dennis-Tiwary este profesoară de psihologie și neuroștiințe la Hunter College, precum și directoare a Laboratorului de Reglare a Emoțiilor și a Centrului pentru Tehnologia Sănătății din cadrul City University din New York. Este, de asemenea, cofondatoare a companiei de terapie digitală Wise Therapeutics. 

Cuprins:


Prolog   9
Sfat de la patronul spiritual al anxietății

PARTEA I: De ce avem nevoie de anxietate
Ce este anxietatea, la ce folosește și în ce mod se bazează pe capacitatea umană de a imagina viitorul

Capitolul 1: Ce este (și ce nu este) anxietatea   13
Anxietatea este o emoție complexă, înrudită cu frica, dar diferită. Ea variază în cadrul unui spectru de intensitate, de la grijile de zi cu zi până la panica paralizantă, dar indiferent de nivelul ei, este posibil ca rolul anxietății să fie înțeles greşit.

Capitolul 2: Scopul evolutiv al anxietății  32
Această emoție a evoluat pentru a ne face mai ingenioși când ne confruntăm cu incertitudinea. Mecanismele biologice ale anxietății dezvăluie de ce avem nevoie de această emoție dificilă şi de ce e necesar să fie neplăcută ca să-și îndeplinească rolul. Anxietatea transcende reacția naturală de „luptă sau fugă", deoarece este adânc înrădăcinată în nevoia primară a oamenilor de conexiune socială și recompensă.

Capitolul 3: Viitorul: alege-ți propria aventură  54
Anxietatea a apărut odată cu dezvoltarea aptitudinii umane de a gândi şi de a se pregăti pentru viitor. Faptul că astăzi percepem anxietatea în mod greșit ne împiedică să vedem acest lucru, prin urmare, o trăim ca pe o emoție negativă și debilitantă.

PARTEA a II-a: Cum am fost induși în eroare în privința anxietății
Motivul şi momentul în care semnificația anxietății a fost deformată și modul în care știința și societatea modernă au consolidat această perspectivă.

Capitolul 4: Povestea unei boli numite anxietate   77
Psihologia și științele medicale au transformat anxietatea în boală. Dar, chiar şi în trecut, concepțiile medievale despre emoții şi viaţa spirituală demonizau anxietatea. Am fost învățați că e o emoție care trebuie evitată şi suprimată, însă acest lucru o face mai degrabă incontrolabilă.

Capitolul 5: Confortabila amorțeală  98
Gândindu-ne la anxietate ca la o suferinţă nedorită, vom face tot ce ne stă în putere să o eliminăm. Prescrierea excesivă a medicamentelor anxiolitice şi a calmantelor este un prim exemplu - cu rezultate dăunătoare, chiar fatale.

Capitolul 6: Tehnologia e de vină?  112
Tehnologia digitală este un generator al anxietății nesănătoase deoarece este o formă de refugiu, care scindează legăturile interumane. Însă a da vina pe tehnologie pentru orice tip de anxietate problematică este, totuși, o greşeală - acest lucru simplifică excesiv problema şi ne împiedică să vedem cum putem folosi tehnologia digitală în beneficiul nostru.

PARTEA a III-a: Cum salvăm anxietatea
Când vom învăța că anxietatea este un aliat ne vom îmbunătăți viața, aptitudinile, creativitatea și bucuria de a trăi. Salvând anxietatea, ne salvăm pe noi înșine.

Capitolul 7: Incertitudinea  135
Incertitudinea ne nelinişteşte. Dar dacă nu respingem acest disconfort și încercăm să ne dăm seama cum putem gestiona incertitudinea - fie și în plină pandemie globală - deschidem uşa unor posibilități inimaginabile. Anxietatea este ingredientul secret al acestui demers.

Capitolul 8: Creativitatea  151
Când acceptăm disconfortul anxietății și ascultăm ce ne transmite, devenim mai creativi, indiferent că e vorba de vreo operă de artă sau de soluții pentru masa de seară.

Capitolul 9: Copiii nu sunt fragili  167
Mult prea des, când copiii noștri se confruntă cu anxietatea, încercăm să o eliminăm, protejându-i excesiv. Procedăm așa pentru că îi iubim şi pentru că ne închipuim că sunt fragili, dar ne înşelăm. Îi putem ajuta pe copii să fie mai puternici și mai rezilienți atunci când nu ne mai temem de anxietatea lor (și a noastră).

Capitolul 10: Ce înseamnă să-ți folosești anxietatea în mod corect  195
Dacă ai citit până aici, ți-ai schimbat mentalitatea despre anxietate. Este timpul să o valorifici.

Mulţumiri  217
Bibliografie  225

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu