16/03/2023

DE CE ITI FACE BINE SA FACI BINE

Autor: David R. Hamilton
Editura Spirit si Destin
An aparitie : 2015
Editia I
Editia originala: Why Kindness is Good For You
Traducerea ?
ISBN 978-606-93732-1-7
Nr pagini : 256
Format 130 x 200
Anticariat
La data postarii nu am gasit oferte de vanzare a acestei carti


Descrierea editurii:

        Această carte este despre bunătate. Ea conţine studii actuale care arată că a fi bun cu ceilalţi e benefic pentru sănătatea ta, şi poveşti care te vor inspira să pui lucrurile de aici în practică şi să le simţi efectele pozitive. "Prefer să simt compasiunea în locul cunoaşterii exacte a definiţiei acestui cuvânt", spunea undeva Sfântul Toma de Aquino.
       Compasiunea în sine reprezintă şi ea o parte a acestei cărţi, pentru că bunătatea este un rezultat al ei. Când simţim şi împărtăşim durerea cuiva, când dorim cu compasiune să i-o alinăm, atunci devenim motivaţi să oferim ajutor şi să arătăm bunătate. Această carte vorbeşte pe scurt şi despre recunoştinţă şi despre iertare. Recunoştinţa reprezintă o marcă a bunătăţii pentru că ne face să fim conştienţi de tot ceea ce se află în jurul nostru. Când suntem recunoscători, devenim mai apropiaţi faţă de cei din jur şi mai disponibili să ne exprimăm mulţumirea faţă de ei. A face acest lucru e benefic pentru noi, la fel cum enumerarea tuturor lucrurilor cu care am fost binecuvântaţi e un act de bunătate faţă de noi înşine. Şi iertarea e un mod de a arăta bunătate faţă de eul nostru interior. Este un mijloc de a ne elibera.
       Intreaga lume va fi mai bună când va exista mai multă bunătate în ea. Deci, sper ca această combinaţie de experienţe împărtăşite în legătură cu bunătatea, prezentate alături de studii ştiinţifice, să te inspire să faci la rândul tău cât mai multe acte de bunătate.
   Pentru a-ţi veni în ajutor, cartea conţine o serie de exerciţii scurte, dar şi sugestii despre cum să repari şi să îmbunătăţeşti relaţiile cu cei din jur, crescându-ţi astfel numărul de conexiuni sociale prin capacitatea de a ierta.
       Citând un număr consistent de studii ştiinţifice, această carte îţi va arăta că bunătatea te poate face mai fericit. Ea poate ameliora depresia şi poate duce la îmbunătăţirea unor relaţii. E bună pentru inima ta şi pentru sistemul tău imunitar, iar cele mai noi cercetări arată că te poate ajuta să trăieşti mai mult.
       Compasiunea aduce şi ea beneficii similare. Cercetări recente legate de "nervul compasiunii" (nervul vag), relevă cum compasiunea joacă un rol mult mai mare decât se credea anterior în menţinerea sănătăţii, reducând inflamaţiile, care sunt cauza unui număr mare de boli, inclusiv a celor cardiace şi a cancerului.
   Recunoştinţa e şi ea o sursă excelentă de sănătate. Ameliorează depresia, ne face mai fericiţi, îmbunătăţeşte calitatea relaţiilor noastre, reprezintă un tratament eficient pentru insomnie şi ne poate ajuta să trăim mai mult. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele unei cercetări tot mai consistente din domeniul psihologiei pozitive.
       Iertarea este, la rândul ei, foarte benefică pentru sănătatea noastră. Studiile arată că ea ajută la reducerea semnificativă a durerii, furiei, stresului, anxietăţii şi depresiei, dându-ne puterea să avem speranţă pentru viitor. E bună şi pentru inimă, pentru că reduce presiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
       Relaţiile de calitate sunt, de asemenea, un ingredient important al sănătăţii noastre. Ele sunt asociate cu o viaţă mai lungă şi cu şanse mult mai mici de dezvoltare a bolilor cardiace. Oamenii aflaţi în relaţii pozitive sunt, per ansamblu, mai sănătoşi decât cei care au parte de relaţii de slabă calitate sau decât cei care sunt izolaţi social. O parte dintre motivele ce stau la baza acestui fapt e reprezentată de existenţa "moleculei fericirii", adică a oxitocinei. Când putem intra într-o legătură puternică cu cineva, oxitocina abundă în creierul şi în corpul nostru. Efectele ei sunt multiple: ne face mai apţi să avem încredere, să fim mai generoşi, ne ajută să menţinem presiunea arterială la un nivel scăzut, vindecându-ne rănile şi prevenind afecţiuni ale sistemului cardiovascular.
       Cartea de faţă descrie şi impactul unui mediu plin de iubire şi bunătate asupra creierului copiilor. Punerea în paralel a cazurilor de copii crescuţi în orfelinate cu cei crescuţi într-un cămin stabil, arată existenţa unor diferenţe semnificative în structura cerebrală.

        Dr. David R. Hamilton a lucrat timp de patru ani in industria farmaceutica. In prezent, este un autor de succes, calatoreste mult pentru a sustine workshopuri menite sa-i ajute pe oameni sa inteleaga mai bine puterea mintii asupra corpului. Sursa: Ed Niculescu
        La noi au  fost traduse cartile:
De ce îţi face bine să faci bine, Ed. Spirit şi Destin 2015
Punctul de alegere. Aliniază-ţi scopul la ciclurile universale (coautor), For You 2017
I love me. Calea spre iubirea de sine, Niculescu 2016
Viaţa ne este programată?. Intre destin şi liberul-arbitru, Niculescu 2018
De ce funcţionează terapiile alternative. Surprinzătoarea ştiinţă din spatele tehnicilor de meditaţie, Reiki, cristalelor şi al altor practici complementare, Niculescu 2022

Cuprins:

Mulţumiri  xi
Introducere  xiii

1 Bunătatea este cel mai bun medicament  1
2 "Te înţeleg": Puterea compasiunii  23
3 Curajul de a manifesta compasiune  35
4 Bunătatea schimbă structura creierului  47
5 Oxitocina din creier  55
6 Moduri de a produce oxitocina  67
7 Oxitocina, digestia şi procesele inflamatorii  75
8 Oxitocina şi inima  83
9 Oferă-i inimii susţinerea ta  95
10 De ce bebeluşii au nevoie de iubire  107
11 Fii conştient de lucrurile cu care ai fost binecuvântat  125
12 Nu te agăţa de trecut  149
13 Cum a evoluat bunătatea sufletească  163
14 Bunătatea faţă de noi înşine  181

In încheiere  187
Provocarea celor 21 de zile de bunătate  190
Trei fapte bune pe zi  191
Câteva idei pentru profesori  192
50 de fapte bune  194

Referinţe  197
Resurse  227
Index  229

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu