20/03/2023

PRINTRE FANTASMELE UNEI VIETI NETRAITE. Insotirea experiential-transgeneraționala a unui caz de leucemie


Autor: Valentina M. Stoica, Iolanda Mitrofan
Editura SPER
Colectia Masteralia
An aparitie : 2012
Editia I
ISBN 978-973-8383-98-2
Nr pagini : 101
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 17 lei la Editura,17 lei la libris


Descrierea editurii:

        Ideea de a scrie despre practica mea cu pacienţii din secţia de hematologie mi-a venit după lecturarea cărţii „Moartea intimă”, a Mariei de Hennezel. Am realizat cu această ocazie că există o  categorie de clienţi asupra căreia lumina cade mai puţin atunci când un terapeut îşi alege o nişă pe care vrea să profeseze. Este vorba despre bolnavii diagnosticaţi cu o boală terminală, cărora nu li se mai dau şanse de vindecare, indiferent de stadiul bolii. Medicii ştiu că aceştia vor muri, mai devreme sau mai târziu, iar acest lucru ajunge şi la cunoştinţa pacienţilor. În unele cazuri există chiar prognosticuri cu privire la timpul pe care îl mai au de trăit. Astfel, li se pregăteşte terenul pentru inevitabil, bineînţeles, fără a li se lua speranţa.
        Eu însămi am catalogat această categorie ca fiind una mult prea complexă şi greu de abordat, cu o problematică mult prea vastă si chiar tragică pentru a putea lucra cu ea. Ideea de a fi alături de ei năştea în mine, printre altele, şi un soi de teamă legată de faptul că nu aş putea să fiu prezentă, autentică şi suportivă deoarece gândurile legate de propria-mi fragilitate şi moarte mi-ar umbri mintea. Lucrurile s-au schimbat covârşitor, însă, în momentul confruntării. Ceea ce la început a reprezentat o mare provocare ulterior s-a dovedit a fi un adevărat izvor de lecţii, atât profesionale, cât şi personale. Am avut şansa de a-mi înfrunta temerile, de a-mi testa limitele şi de a mă împăca cu ceea ce reprezintă în fond condiţia de muritor. Nevoia de asistenţă şi însoţire psihologică a pacienţilor cu diagnostic fatal este acerbă, încă din momentul aflării diagnosticului şi până la stadiul final, de trecere în nefiinţă. Bolnavii incurabili sunt nevoiţi să parcurgă etape dificil de manevrat pe cont propriu. Ei necesită un sprijin din partea familiei, a prietenilor, dacă există, dar mai ales din partea specialiştilor. Aceştia din urmă sunt în măsură să le ofere şi un altfel de suport, să îi pregătească şi pe unii şi pe alţii pentru condiţiile extraordinare de viaţă şi de moarte pe care urmează să le traverseze în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat.
        Prin această lucrare îmi propun, pe de o parte, să reliefez experienţa trăită lucrând cu pacienţii hematologici, iar pe de altă parte, să atrag atenţia asupra importanţei asistării psihologice a acestora. În pofida diagnosticului sumbru şi a principiului „oricum moare curând”, aceşti pacienţi pot trăi mulţi ani odată ce îşi soluţionează problemele psihologice care declanşează boala, sau odată ce reuşesc să se monteze pentru viaţă şi să se elibereze de ideea de moarte. Atunci când voinţa de a muri se transformă în voinţă de viaţă, forţa interioară a omului depăşeşte aşteptările noastre curente. Ideea pe care trebuie insistat este că, atât timp cât trăiesc, să îşi asume provocarea vieţii cu toate implicaţiile ei, chiar dacă uneori asta înseamnă confruntarea cu o boală incurabilă.  Autoarea

Cuprins:

Argument 7

CAPITOLUL I. BOLILE HEMATOLOGICE. IMPLICAŢII  PSIHOSOMATICE  9
1.1. Leucemia - descriere medicală 9
1.2. Perspectiva psihosomatică a leucemiei 13

CAPITOLUL II. PSIHOTERAPIA SUPORTIVĂ A BOLNAVULUI  DE LEUCEMIE 30
2.1. Aspecte psihologice emoţionale 30
2.2. Intervenţia psihoterapeutică 33

CAPITOLUL III. STUDIU DE CAZ - PRINTRE FANTASMELE  UNEI VIEŢI NETRĂITE 47
3.1. Descrierea cazului 47
3.2. Evaluare 55
3.3. Acomodarea cu boala şi tratamentul - şedinţa II 62
3.4. Iertarea si traversarea doliului - şedinţele III şi IV 68
3.5. Resemnificarea bolii - şedinţa V 74
3.6. întoarcerea către viaţă - ultima şedinţă 78
3.7. Rezultate - indicaţii pentru continuarea procesului 83 terapeutic
3.8. Analiza interferenţei scenariilor 85

CAPITOLUL IV. CONCLUZII 89
4.1. Modalităţi identificate de asistare a persoanelor ce 89 suferă de o boală incurabilă
4.2. Terapeutul începător - preocupări şi temeri în lucrul 95 cu bolnavii de leucemie
4.3. Experienţa personală - lecţii de viaţă învăţate în 98 proximitatea morţii

BIBLIOGRAFIE 101

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu