09/10/2022

ADDICTION. Psihologia dependentei si a comportamentului adictiv

Autor: Jenny Svanberg
Editura Prior
Colectia Psihologia vietii moderne
An aparitie :2019
Editia I
Editia originala: The psychology of addiction
Traducerea Nicoleta Dascălu
ISBN 978-973-88195-6-6
Nr pagini : 160
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 29 lei la Editura, 29 lei la elefant, lei la librarie.net
Disponibilitate BCU

Descrierea editurii:

        Când se transforma un obicei nevinovat in dependenta? De ce doar unii dintre noi devenim dependenti? Cum este posibila recuperarea?

        Există multe povești despre dependență și majoritatea se contrazic între ele.
• Dependența este o boală sau o slăbiciune morală?
• Este consecința inevitabilă a consumului de droguri sau este o alegere?
• Dacă dependența este despre droguri, cum rămâne cu dependența de jocurile de noroc, sex, cumpărături, sport, jocuri video, mâncare, bani, putere?
• Sunt și acestea adicții în adevăratul sens al cuvântului?
• Legat de droguri, de ce nu devin dependenți toți cei care utilizează droguri?
• Au unii oameni personalități pre­dispuse la adicții?
Indiferent de răspunsuri, nu există nicio în­doială că avem de‑a face cu o problemă gravă.  

        Această carte este o încercare de a răspunde unora dintre întrebările și părerile contradictorii din jurul dependenței și al comportamentelor adictive și include câteva teme ce vor fi explo­rate de‑a lungul capitolelor. Adicția nu este o ratare din punct de vedere moral sau o alegere. Modelul de boală (sau medical), care înțelege adicția ca fiind o boală a creierului influențată de o vul­nerabilitate genetică, este bine cunoscut, dar are câteva minusuri semnificative. Fără îndoială, a considera adicția o boală este prea limitativ și vom explora această viziune mai detaliat în carte.

        Utilizarea drogurilor nu este sinonimă cu dependența de dro­guri, iar această diferență se aplică și altor comportamente adic­tive. Acest tip de comportamente se află la capătul extrem al unui spectru pe care ne aflăm toți; toate urmează aceleași procese pe care le utilizăm ca să identificăm și să urmărim lucruri pe care le considerăm importante pentru supraviețuirea personală. În cazul adicției, aceste obiceiuri devin adânc înrădăcinate și supraapre­ciate, prin urmare încep să elimine alte obiceiuri, care erau părți importante din viața noastră. Afirmație adevărată indiferent de obiectul adicției, fie el droguri, alcool, jocuri video sau muncă. Creierul nostru este „construit” în așa fel încât să creeze obiceiuri, iar obiceiurile cele mai puternice sunt cele care servesc nevoilor emoționale fundamentale: nevoia de apartenență, de siguranță și securitate, de control și autonomie, de eliberare de o durere ex­trem de puternică.

        Adicția îi păcălește pe oameni trimițându‑i după lucruri care, pe termen lung, nu le pot satisface nevoile, asemenea „fantomelor flămânde” din budismul tibetan: ființe cu abdomene uriașe, goale, dar cu guri mici, cât o gămălie de ac, așa că, indiferent ce mănâncă, nu sunt niciodată sătule. Autorul și medicul Gabor Maté a descris această imagine drept „domeniul adicției, în care căutăm constant ceva în afara noastră pentru a răspunde unei dorințe incontrolabile de eliberare sau de împli­nire”.

Cuprins:

Mulţumiri 9
Introducere 11 

1 Adicţia - De la prejudecată la compasiune 21 
2 Este adicţia o alegere? 41 
3 Dacă drogurile provoacă dependenţă, de ce nu devine toată lumea dependentă? 61 
4 Poţi să inveţi un căine bătrăn să facă trucuri noi - Adicţie şi recuperare 85 
5 Mai puternici impreună - Hrănirea „fantomelor flămănde" 109 
6 Faceţi dragoste, nu război - Dacă politica din domeniul drogurilor ar inţelege stiinţa compasiunii 127 

Lecturi suplimentare 143 
Note 147 
Referinţe bibliografice 149 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu