Autor: Jay J.Van Bavel, Dominic J. Packer
Editura Paralela 45
Colectia Biblioteca de psihologie
An aparitie : 2022
Editia I
Editia originala: The Power of Us: Harnessing Our Shared Identities to Improve Performance, Increase Cooperation, and Promote Social Harmony
Traducerea George Chiriță
ISBN 978-973-47-3749-9
Nr pagini : 304
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 38,25 lei la Editura, 27 lei la elefant, 45 lei la libris
Descrierea editurii:
Daca esti la fel ca majoritatea oamenilor, probabil crezi ca identitatea ta e stabila in timp. De fapt, identitatea ta se schimba constant - adesea in mod inconstient si uneori impotriva vointei tale - pentru a reflecta interesele grupurilor carora le apartii. Diferite identitati se activeaza in tine, in diferite contexte.
Cele mai recente cercetari intreprinse in psihologie si in neurostiinte au dovedit ca grupurile din care facem parte ne influenteaza perceptiile, sentimentele, convingerile si comportamentele. Ca specie, am supra vietuit si am evoluat luptand solidar pentru a proteja interesele colective. Iar asta le da comunitatilor puterea de a declansa atat schimbari personale, cat si miscari sociale.
Tocmai de aceea, e bine sa deschidem larg ochii. Identitatea de grup reprezinta fundamentul colaborarii, dar poate fi si cauza discriminarii. In ce conditii predispozitia omului de a imparti lumea in noi si ei genereaza conflicte toxice si inechitate sociala? Cand au sanse sa fie crezuti demagogii, criticii, rebelii si agitatorii care apara, in realitate, meschine interese economice? Si cum poate fi distilat adevarul din spatele retoricii nationaliste, astfel incat umanitatea sa nu se lase tarata de cativa lideri psihopati intr-un razboi planetar?
"Intelepciunea incepe cu a te cunoaste pe tine insuti", spunea Aristotel. Iar din cartea de fata vei afla cum fiecare dintre noi e modelat de societatea in care traieste si, la randul sau, modeleaza lumea din jur.
Cuprins:
Introducere 9
Capitolul 1: Puterea din noi 15
Capitolul 2: Lentilele identității 40
Capitolul 3: Realitățile împărtășite 65
Capitolul 4: Ieșirea din camerele de rezonanță 96
Capitolul 5: Valoarea identității 127
Capitolul 6: Depășirea prejudecăților 151
Capitolul 7: Descoperirea solidarității 177
Capitolul 8: Încurajarea disidenței 206
Capitolul 9: Conducerea eficientă 237
Capitolul 10: Viitorul identitații 266
Mulțumiri 281
Note bibliografice 283
Despre autori 303