Editura Universitara
Colectia Psihologie
An aparitie : 2020
Editia I
ISBN 978-606-28-1149-5
Nr pagini : 222
Format 130 x 200
An aparitie : 2020
Editia I
ISBN 978-606-28-1149-5
Nr pagini : 222
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 38 lei la Editura, 32 lei la dzc,
Disponibilitate BCU
Descrierea editurii:
Disponibilitate BCU
Descrierea editurii:
Elevii din scoala gimnaziala se confrunta cu o diversitate de provocari in fiecare zi. Invatarea de a face fata eficient momentelor de tensiune este o parte importanta a educatiei unui copil, deoarece capacitatea de adaptarea la stres va influenta succesul academic si de dezvoltare. Cu toate acestea, exista o lipsa generala de cercetari in ceea ce priveste stresul si adaptarea in mediul educational, iar studiile publicate se concentreaza mai degraba pe adolescenti si pe adulti decat pe stresul zilnic pe care elevii il intalnesc la scoala.
Domeniul psihologiei educationale abordeaza subiecte legate de motivatie si invatare, cu un scop general de a maximiza succesul elevilor. In lumea de astazi, succesul elevilor este mai frecvent vazut in termeni strict legati de realizare academica si mai putin in ceea ce priveste dezvoltarea copingului. Intrebarile legate de responsabilitatea scolilor pentru a ajuta elevii sa dobandeasca abilitatile necesare pentru solutionarea de probleme raman fara raspuns.
Potrivit lui Rohrkemper si Corno (1988) un rezultat important al educatiei este invatarea de catre elevii a modalitatilor sanatoase de a face fata stresului. Programele de management al stresului ar trebui, prin urmare, sa se afle pe primul loc in cadrul psihologiei educationale. In realitate, se publica putine cercetari cu privire la stres si coping in mediul educational, in special in cazul mediului scolar primar (Pienaar, 2010), iar programele de management al stresului sunt aproape inexistente.
Studiile din domeniu prezinta factorii principali de stres in scoli ca fiind temele in exces si programele scolare incarcate de continuturi grele. In calitate de psihoterapeut am fost preocupata de a veni in intampinarea problemelor scolarilor si prescolarilor prin intermediul orelor de dezvoltare personala din cadrul curriculei scolare, a Atelierului de Modelat Emotii sau a intalnirilor individuale urmarind ca elevii sa-si insuseasca strategiile de coping necesare pentru rezolvarea problemelor personale si interpersonale.
Deoarece este mare nevoie de programe de interventie de coping in randul specialistilor am investigat viata de zi cu zi a scolarilor, a parintilor si a cadrelor didactice din cadrul Scolii Gimnaziale Romano-Finlandeze creand apoi programele de interventie ,,TU ESTI O RESURSA”, ,,FAMILIA, O RESURSA” si ,,SCOALA, O RESURSA - HOBBY SI COPING”. Stresul scolar este un fenomen universal care afecteaza toti factorii implicati.
Optimizarea strategiilor de coping este o dimensiune atat de importanta incat e greu de imaginat o situatie autentica in care elevii sa nu beneficieze de pe urma ei. Rezolvarea conflictelor de pe terenul de sport, rezolvarea unui conflict cu un prieten, discutii cu profesorii in legatura cu un comportament indezirabil sau cu parintii in legatura cu o limita, toate sunt exemple de probleme cu care se confrunta elevii. Cu toate acestea, cadrele didactice si parintii cunosc foarte putin din acest domeniu de optimizare a strategiilor de coping util pentru rezolvarea de probleme.
Cuprins:
INTRODUCERE / 7
CAPITOLUL I - TEORII SI MODELE PRIVIND STRESUL SI COPINGUL / 11
1.1. Teorii si modele despre stres si coping / 11
1.2. Strategii de coping la copii, parinti si profesori - studii empirice / 31
1.3. Interventii psihologice de optimizarea a strategiilor de coping la copii, parinti si profesori / 46
1.4. Discutii / 61
CAPITOLUL II - PROGRAMUL DE COPING ,,TU ESTI O RESURSA” LA ELEVI / 62
2.1. Descrierea programului ,,TU ESTI O RESURSA” / 62
2.2. Testarea eficacitatii programului ,,TU ESTI O RESURSA” / 65
2.3. Planificarea activitatilor programului ,,TU ESTI O RESURSA” / 66
CAPITOLUL III - PROGRAMUL DE COPING ,,FAMILIA, O RESURSA” LA PARINTI / 109
3.1. Descrierea programului ,,FAMILIA, O RESURSA” / 109
3.2. Testarea eficacitatii programului ,,FAMILIA, O RESURSA” / 110
3.3. Planificarea activitatilor programului ,,FAMILIA, O RESURSA” / 111
CAPITOLUL IV - PROGRAMUL ,,SCOALA, O RESURSA – HOBBY SI COPING” LA CADRELE DIDACTICE / 127
4.1. Descrierea programului ,,SCOALA, O RESURSA – HOBBY SI COPING” / 127
4.2. Testarea eficacitatii programului ,,SCOALA, O RESURSA – HOBBY SI COPING” / 129
4.3. Planificarea activitatilor ,,SCOALA, O RESURSA – HOBBY SI COPING” / 130
LISTA FIGURILOR, TABELELOR SI ABREVIERILOR / 140
ANEXE / 141
CONCLUZII / 193
BIBLIOGRAFIE / 195
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu