07/12/2023

PUTEREA REGRETULUI. Cum sa mergi inainte, privind in urma

Autor: Daniel Pink
Editura Publica
An aparitie : 2022
Editia I
Editia originala: The Power of Regret: How Looking Backward Moves Us Forward
Traducerea Iulia Bertea-Nani
ISBN 978-606-722-526-6
Nr pagini : 280
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 44 lei la Editura, 44 lei la elefant, 55 lei la libris


Descrierea editurii:

        Daniel Pink ne spune că toată lumea are regrete. Acestea reprezintă o componentă universală și sănătoasă a ființei umane, iar înțelegerea modului în care funcționează regretul ne poate ajuta să luăm decizii mai inteligente, să obținem rezultate mai bune la muncă și la școală și să dăm mai mult sens vieții noastre. 
        Bazându-se pe cercetări din domeniile psihologiei sociale, neuroștiințelor și biologiei, Pink demontează mitul filosofiei „viață fără regrete”. Și, folosind o eșantionare a atitudinilor americane despre regrete, cea mai amplă efectuată vreodată, precum și propriul sondaj, World Regret Survey – care a colectat regrete de la peste 15 000 de oameni din 105 țări –, el descrie cele patru regrete de bază pe care le avem cu toții. Aceste regrete profunde oferă revelații fascinante despre cum trăim și cum putem găsi o cale mai bună de urmat.
        Așa cum a făcut-o în bestsellerele sale Drive și Când, Pink prezintă o abordare nouă și dinamică a regretului și își formulează ideile într-un mod clar, accesibil și pragmatic. Plină de povești adevărate despre regretele oamenilor, precum și de sugestii practice pentru reimaginarea regretului ca forță pozitivă, Puterea regretului ne arată cum putem trăi vieți mai bogate și mai implicate.

        Daniel Pink a absolvit Northwestern University şi a finalizat doctoratul în ştiinţe juridice la Yale Law School. Este autorul mai multor cărţi despre afaceri, muncă şi comportament, dintre care unele au devenit bestseller New York Times si a fost inclus de către Thinkers50 în Top 15 al celor mai importanţi gânditori în domeniul afacerilor din întreaga lume. Sursa: Ed. Curtea Veche
        La noi au fost traduse:
Drive. Ce anume ne motivează cu adevărat, Publica 2011
A vinde e omeneste. Adevarul surprinzator despre cum sa-i convingi pe ceilalti, Publica 2013
O minte cu totul noua. De ce right-brainers vor guverna viitorul, Curtea Veche 2015, 2019
Cand. Secretele stiintifice ale momentului perfect, Publica 2018
Puterea regretului. Cum sa mergi inainte, privind in urma, Publica 2022

Cuprins:

PARTEA INTAI.  Recuperarea regretului 

1. Absurditatea daunatoare a filosofiel „fara regrete"  13 .
"Regretul nu este penculos sau anorrnal, o abatere de la calea dreapta spre fericire. Este sanatos si universal, parte integranta a fiintei umane. Regretul este, de asemenea, valoros. Clarifica. Invată. Inteles corect, nu trebuie să ne tragă in jos; ne poate ridica." 
2. De ce regretul ne face mai umani 29 
"Cu alte cuvinte, incapacitatea de a simti regretul - intr-un anumit sens, chintesenta a ceea ce incurajează filosofia «fără regrete» - nu era un avantaj. Era un semn de vătămare a creierului"
3. Cel putin-uri şi De-aş fi-uri 41 
"Doua decenii de cercetare asupra gandirii contrafactuale dezvaluie o ciudatenie: gandurile despre trecut care ne fac sa ne simtim mai bine sunt relativ rare, in timp ce gandurile care ne fac sa ne simtim mai prost sunt extrem de dese. Suntem cu totii niste masochişti care se autosaboteaza?" 
4. De ce regretul ne face mal buni  53 
"Nu te feri de emotii. Dar nici nu te cufunda in ele. Infruntă-le. Foloseşte-le ca pe un catalizator pentru comportarnentul viitor. Dacă gandim pentru a actiona, emotiile ne pot ajuta să găndim." 

PARTEA A DOUA. Revelarea regretului 

5. Regretul la suprafaţă   73 
„Viaţa umană se intinde peste mai multe arii - suntem părinţi, fii, fiice, soţi, parteneri, angajaţi, şefi, studenţi, cheltuitori, investitori, cetăţeni, prieteni şi multe altele. De ce nu ar ocupa şi regretul mai multe arii?" 
6. Cele patru regrete de bază   87 
„Ceea ce este vizibil şi uşor de descris - ariile vieţii, cum ar fi familia, educaţia şi munca - este mult mai puţin semnificativ decât arhitectura ascunsă a motivaţiei şi a aspiraţiei umane care se află dedesubt." 
7. Regretele de fundaţie   97 
„Regretele de fundaţie Incep cu o atracţie irezistibilă şi se termină cu o logică inexorabilă." 
8. Regretele de indrăzneală   113 
„In centrul tuturor regretelor de indrăzneală se află posibilitatea zădărnicită a dezvoltării. Eşecul de a deveni persoana - mai fericită, mai curajoasă, mai evoluată - care ai fi putut fi. Eşecul de a îndeplini câteva obiective importante in intervalul limitat al unei singure vieţi." 
9. Regretele morale   127 
„Inşelăciune. Infidelitate. Furt. Trădare. Sacrilegiu. Uneori, regretele morale prezentate de oameni în sondaje arată ca notele de producţie pentru un videoclip de învăţare a celor zece porunci.” 
10. Regretele de conectare   147 
„Ceea ce dă vieţilor noastre sens şi satisfacţie sunt relaţiile semnificative. Dar, când aceste relaţii se destramă, fie cu intenţie, fie din neatenţie, ceea ce stă în calea recuperării lor sunt sentimentele de stânjeneală. Ne temem că o vom da în bară cu eforturile noastre de reconectare, că le vom face pe persoanele abordate să se simtă şi mai inconfortabil. Si totuşi aceste preocupări sunt aproape întotdeauna deplasate." 
11. Oportunitate sau obligaţie 165 
„Cele patru regrete de bază functionează ca un negativ fotografic al unei vieti bune. Dacă ştim ce regretă cel mai mult oamenii, putem inversa această imagine pentru a dezvălui ceea ce apreciază cel mai mult." 

PARTEA A TREIA. Refacerea regretului 

12. Anularea şi recadrare 177 
„Dar, in cazul regretelor de actiune, inca mai am sansa de a recalibra prezentul - de a apasa Ctrl+Z pe tastatura mea existenţialiă" 
13. Dezvăluire, compasiune şi distanţă 187 
„Urmănd un proces trei paşi, putem să dezvăluim regretul, să reformulăm modul in care îl privim pe el şi pe noi inşine să desprindem o lectie din acea experientă pentru a ne reface deciziile ulterioare." 
14. Anticiparea regretului 211 
" Ca medicament universal, regretul anticipat are căteva efecte secundare periculoase"

Încheiere: Regret şi izbăvire 231 
Mulţumiri 237 
Note 239 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu